Rafał Krzysztof Hołub

Naukę gry na fortepianie rozpoczął samodzielnie w wieku 14 lat w wyniku inspiracji muzyką Chopina. Po roku nauki w Ognisku został przyjęty do Liceum Muzycznego im. K. Lipińskiego w Lublinie, do klasy fortepianu prof. Tamary Bogdanowskiej. W owym czasie corocznie otrzymywał stypendium prezydenta miasta Lublina za wysokie wyniki w przedmiotach artystycznych. W 2003 r. rozpoczął studia w Akademii Muzycznej w Łodzi gdzie kształcił się w klasie prof. Tadeusza Chmielewskiego oraz prof. Marii Koreckiej-Soszkowskiej. Studia ukończył uzyskując dyplom z wyróżnieniem. Ukończył również podyplomowe studium liryki wokalnej na Uniwersytecie Muzycznym Fryderyka Chopina w Warszawie (2013). Po studiach pracował w Łódzkiej Akademii Muzycznej jako wykładowca na wydziale wokalno – aktorskim. Swoje umiejętności doskonalił na mistrzowskich kursach pianistycznych prowadzonych przez: Kevina Kennera, Paula Gulda, Petera Eflera, Leonida Tamulewicza, Louisa Nagela i Kazimierza Brzozowskiego. Jest laureatem: I Ogólnopolskiego Konkursu Chopinowskiego im. Władysława Kędry w Łodzi (2002) – III nagroda, VI Międzynarodowego Konkursu Młodych Pianistów “Arthur Rubinstein in Memoriam” w Bydgoszczy (2004) – nagroda chopinowska, XI Międzynarodowego Konkursu “Muzyka bez granic” w Druskiennikach na Litwie (2011) – Grand Prix oraz finalistą V Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego w Budapeszcie (2012). Rafał Hołub występuje jako solista i kameralista. Uczestniczył w wielu festiwalach m. in.: „Divertimento Nałęczowskim”, XXXVIII Festiwalu Pianistyki Polskiej w Słupsku, XI Międzynarodowym Festiwalu Pianistycznym „Floralia Muzyczne” w Warszawie, Festiwalu Pianistycznym „Homage to Arthur Rubinstein” w Łodzi, „Premii Filharmonii Łódzkiej”, Międzynarodowym Festiwalu Muzycznym „Słowo i Muzyka u Jezuitów” w Łodzi, Festiwalu „Kontrolowany” w hołdzie W. Lutosławskiemu w Radomiu. Współpracował również z orkiestrą studencką „Lingua Nostra”, a także orkiestrą Filharmonii Łódzkiej. Obecnie bierze udział w wielu projektach towarzysząc Radomskiej Orkiestrze Kameralnej. Jest również członkiem zespołu „Lirico Spinto” wraz z Moniką Świostek i Rafałem Majznerem – uznanymi młodymi artystami o znacznym dorobku artystycznym.
Występował na licznych konkursach wokalnych m. in. w Warszawie, Krakowie, Włoszakowicach, Olsztynie, Kudowie-Zdroju, Kielcach, Busku-Zdroju, wielokrotnie otrzymując nagrodę dla wyróżniającego się pianisty. Uczestniczył też w seminarium liryki wokalnej pod kierunkiem prof. Tomasza Herbuta w AM w Łodzi. Brał udział w wielu kursach wokalnych: w Radziejowicach, Radomiu, Kielcach, Wisełce, Busku-Zdroju pracując ze znakomitymi artystami na skalę światową, takimi jak Teresa Żylis-Gara, Roma Owsińska, Krzysztof Bednarek, Jan Ballarin, Renata Kuczyńska czy Piotr Kusiewicz.
Obecnie jest pracownikiem ZSM im. Oskara Kolberga w Radomiu oraz ZPSM im. Ludomira Różyckiego w Kielcach.